Werkspoorkathedraal

WERKSPOOR

We gaan een aantal jaar terug in de tijd. Het is 1912 en het, van oorsprong Amsterdamse, bedrijf Werkspoor is op zoek naar een plek om uit te breiden. Het oog valt op een braakliggend terrein in de toenmalige gemeente Zuilen, ideaal gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier wordt een nieuw fabriekscomplex uit de grond gestampt. In 1960 wordt de Apparatenhal neergezet, die als montagehal wordt gebruikt. De hal verwelkomt dagelijks een stroom arbeiders die met trots bouwen aan immense staalconstructies die vandaag de dag nog steeds hun dienst bewijzen.

ERFGOED

In de jaren ‘70 sluit de hal voor de productie van rollend materieel. Ruim tien jaar later sluit ook de afdeling Apparatenbouw. Met de sluiting van de fabriek eindigt een roemrucht stuk industriële geschiedenis van Utrecht en verdwijnen ook veel van de voormalige fabriekshallen uit het gebied. De Apparatenhal blijft gespaard van de slopershamer. Na jaren van tijdelijk gebruik en leegstand besluit een Utrechtse ondernemer het Werkspoorgebied te ontwikkelen en daarmee de fabriekshal nieuw leven in te blazen. Dankzij de grote hoeveelheid zonlicht die binnenvalt en het meer dan 20 meter hoge dak was de bijnaam ’kathedraal’ er al snel. En voila, de Werkspoorkathedraal was geboren!

APPARATENHAL

De voormalige fabriekshal is omgetoverd tot een evenementenlocatie. Met 5.800 m2 vrij in te richten vloeroppervlak is alles mogelijk, van een congres voor 500 gasten tot een bedrijfsfeest voor 3.500 gasten. De locatie is gelijkvloers en heeft een nieuwe betonnen vloer met vloerverwarming, waardoor het ook in de winter erg aangenaam is. Ideaal voor de op- en afbouw zijn ook de grote roldeuren van 12 meter hoog, waardoor groot materieel gemakkelijk naar binnen kan rijden. Vernieuwde stroom in de oude kasten zorgt ervoor dat de uitstraling van het pand behouden blijft.

DE WASRUIMTE

Ooit zag de wasruimte iedere ochtend honderden fabrieksarbeiders verschijnen om zich om te kleden voor een werkdag. Na een lange dag keerde ze weer terug, om zich op te frissen en weer schoon naar huis te keren. Kenmerkend zijn de originele witte tegels en de wasteilen.

De wasruimte is een intieme ruimte met een rauw karakter.

De ruimte bestaat uit twee gedeeltes die voor meerdere programmaonderdelen ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan een ideale ruimte met bar die goed in te zetten is voor een ontvangst/borrel/lunch/diner en een open ruimte waar een plenair programma/dansvloer/presentatie goed tot zijn recht komt. De wasruimte leent zich perfect voor groepen van 50 tot 350 personen voor een (zakelijk)feest, congres, kleine bijeenkomsten/borrels of concerten.

Bij Werkspoorkathedraal is er de ruimte om je eigen droomevent neer te zetten.

Locatie

Werkspoorkathedraal

Tractieweg 41,

3534 AP Utrecht