Blog #33: Food waste is not on our menu


25 mei 2022

Voor een cateringbedrijf klinkt het wellicht vreemd dat wij ons focussen op het voorkomen van voedselverspilling, maar juist daarom – omdat wij dagelijks werken met voedsel – vinden wij het ontzettend belangrijk hier bewust mee om te gaan! Benieuwd hoe wij dit doen? Read on!

First things first
Als je veel werkt met voedsel, dan is het te allen tijde belangrijk om in gedachten te houden hoe je voedselverspilling kan voorkomen. Het ‘voorkomen van’ is dus stap 1 en dit doen wij door alles op grammage in te boeken in ons systeem en daar ook direct op in te kopen. Door middel van proefkoken kunnen wij hier een goede inschatting van maken. Tijdens het proefkoken zorgen we er gelijk voor dat alles goed wordt gefotografeerd en de juiste grammages in ons systeem worden verwerkt.

Ook kijken wij per partij altijd naar het totaal aantal grammage per persoon wat we meenemen. Dit doen wij door voorafgaand aan het evenement goed te communiceren met de opdrachtgever. Aan de hand van het soort publiek, het tijdstip van het evenement en andere factoren proberen wij hier een inschatting van te maken en ook een adviserende rol in te spelen. Voorbeeld: Op het moment dat een opdrachtgever 6 hapjes per persoon wil uitsterveren in een uur, dan weten wij dat dit niet gegeten gaat worden.

En wist je dat veel van onze producten al gesneden worden geleverd? De leverancier die de producten voor ons snijdt kan het afsnijdsel specifieker wegzetten waardoor het een betere bestemming krijgt – bijvoorbeeld als veevoer.

Verder werken wij met een voorbereidingskeuken die er voor zorgt dat alle benodigde ingrediënten worden afgewogen en bij het juiste receptuur komen te liggen. Zo hoeven onze koks niet zelf de koelcel in en zo voorkomen we dat er 'voor het gemak' te veel producten worden gepakt.

En als er dan wat overblijft?
Hoe goed we alles van te voren ook proberen in te calculeren, er blijft een kans dat er restjes overblijven na een evenement. Deze restjes gooien we natuurlijk niet weg, maar gaan bijvoorbeeld naar het personeel, de voedselbank of andere instanties. Voorbeeld: Tijdens een kindershow in AFAS bleven er heel veel poffertjes over, deze hebben wij na afloop naar een kinderdagverblijf gebracht.

Als wij in de keuken al voorzien dat er producten niet gebruikt gaan worden, dan proberen we deze tijdig te koelen. Temperatuurbeheersing op partij is dus ook erg belangrijk!

Het komt ook wel eens voor dat er veel groente of fruit overblijft. Groente kan bijvoorbeeld ingelegd worden zodat we er zoetzure groenten van kunnen maken en van fruit kan compôte worden gemaakt. Zo zorgen wij dat we langer plezier hebben van de producten!

De Clique
Dat er uiteindelijk afval ontstaat kan helaas niet voorkomen worden. Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met de Clique. Wij zamelen het afval gescheiden in en dit wordt vervolgens door de Clique opgehaald - denk aan koffiedik, sinaasappelschillen en (kroon)kurken. Dit afval wordt in een hub in Utrecht verwerkt en weer verwaardigd tot nieuwe grondstof. Hiervan worden ook weer hulpstoffen en grondstoffen gemaakt die worden gebruikt om producten van te maken. Deze nemen wij weer op in ons assortiment, denk aan siropen van de Roze Bunker, sinaasappelolie, verse oesterzwammen en oesterzwambitterballen.

‹ Naar het overzicht