De lekkerste (alcoholische) drankjes voor aan de Kersttafel!
De lekkerste (alcoholische) drankjes voor aan de Kersttafel!

Blog #31: De lekkerste (alcoholische) drankjes voor aan de Kersttafel!


14 december 2021

Ook drankjes kunnen natuurlijk niet ontbreken tijdens het Kerstdiner! Net als met het aantal gangen, kan je ook op dit gebied flink uitpakken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Natuurlijk ben je bij het uitkiezen van de dranken ook afhankelijk van de hoeveelheid en verschillende soorten gangen op jouw Kerstmenu, maar in deze blog lichten we vast wat tips toe!

Let’s start
Of jij Kerst nou alleen met het eigen gezin viert, met de hele familie óf een groep vrienden; een (Kerst)feest kan natuurlijk het best geopend worden met CHAMPAGNE (of kinderchampagne). Als je het ons vraag zijn bubbels ideaal om mee te proosten en de avond feestelijk mee te openen. En wist je dat de zuurtegraad van champagne er voor zorgt dat het hongergevoel wordt opgewekt? Kom maar door met de gangen!

Tip: Het champagne moment kan ook prima in combinatie met een klein borrelhapje of een amuse.


It’s wine o’clock
Met wijn kan je natuurlijk alle kanten op, want naast de verschillende soorten wijn – rood, wit, rosé en zoet – zijn er ook binnen deze soorten nog véél meer smaakprofielen. Ben jij een échte wijnliefhebber? Dan zal je waarschijnlijk veel aandacht willen besteden aan het soort wijn bij het soort gerecht. Houd jij van een wijntje op z’n tijd, maar hecht je minder waarde aan een specifieke wijnsoort per gang? Dan is het kiezen van één wijn voor de verschillende gerechten natuurlijk ook een goede optie!

Tip: Neem jouw Kerstmenu mee naar de plaatselijke slijterij en laat je adviseren!


Scroppino - One of our favourites!
Zoek je een goed excuus om dit heerlijke Italiaanse ‘tussengerecht’ te maken? Dan is Kerst hét moment! Dit fijne drankje is niet alleen heel lekker, Scroppino zorgt er ook voor dat je eten wat kan zakken waardoor je daarna makkelijker door kan gaan naar de laatste gang(en). Scroppino maak je met wodka (15 ml), prosecco (50 ml) en citroensorbetijs (100 gr).

Tip: Liever een alcoholvrije Scroppino maken, voor de kids bijvoorbeeld? Vervang de alcohol door bruisend water (eventueel met citroensmaak) of kinderchampagne.


Dessertwijn
Een dessertwijn is natuurlijk dé ideale manier om jouw Kerstdiner feestelijk mee af te sluiten. Deze – vaak zoetige – wijn past namelijk heel goed bij een lekker dessert. Daarbij zijn er ook verschillende dessertwijnen die passen bij een kaasplankje. De mogelijkheden zijn eindeloos!


Liever geen alcohol?
Voor de champagne en Scroppino zijn er natuurlijk ook non-alcoholische versies, maar tijdens de andere gangen zijn er ook voor de kids en volwassenen die geen alcohol drinken genoeg opties! Zo maak je bijvoorbeeld met een paar kleine toevoegingen van de meest simpele limonade, een feestelijke limonade: vervang plat water door bruisend water, voeg wat vers fruit toe zoals een schijfje citroen, blauwe bessen of frambozen (afhankelijk van de kleur) en maak af met een takje munt of rozemarijn!

Fijne feestdagen, cheers!

‹ Naar het overzicht