Herfstdrankjes Vineyard
Herfstdrankjes Vineyard

Blog #30: Drankjes die je deze herfst en winter warm houden


04 november 2021

Het is weer herfst. Het seizoen waarin regenbuien over het land trekken, de temperatuur daalt en de zon sneller ondergaat. Maar het is ook de tijd van gezelligheid, lekker op de bank met een dekentje of voor de openhaard na een lange wandeling in het bos. En om het deze herfst warm te houden en extra te genieten van dit prachtige seizoen, hebben wij een aantal herfstige drankjes voor je op een rijtje gezet:


Spicy hot chocolate
Spice it up deze herfst! Ben jij niet bang voor een beetje pit? Dan is dit hét perfecte drankje om je warm te houden.

Wat heb je nodig (4 personen)
Een halve handsinaasappel
100 g chocolade extra puur 72%
500 ml kraanwater
¼ tl chili ringen
1 kaneelstokje
4 el verse slagroom

Snijd met een scherp mesje de schil van de sinaasappel. Breek de chocolade in stukken. Breng de schil met het water, de chiliringen, het kaneelstokje en de chocolade tegen de kook aan. Laat het mengsel 5 min. op laag vuur trekken. Schenk in kopjes en verdeel de slagroom erover.

Herfst Bellini
De Bellini is een echte Italiaanse klassieker. Een fris drankje met perzik en prosecco. Nou snappen we dat je daar waarschijnlijk niet echt een herfstig gevoel van krijgt. Vervang daarom de perzik voor peer, de prosecco voor champagne en voeg wat kardemom toe voor de nodige warmte in de koude herfst.

Wat heb je nodig (4 personen)
1 fles champagne
4 rijpe peren
200 gr suiker
480 ml water
Een snufje gemalen kardemom

Verhit de peren, het water en de suiker in een middelgrote pan op laag vuur. Breng het mengsel c.a. 30 minuten aan de kook of tot de peren zacht zijn. Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in een keukenmachine. Mix tot het mengsel helemaal glad is. Voeg een snufje kardemom toe. Vervolgens laat je de puree afkoelen.

Vul een champagneglas tot halverwege met koude champagne. Voeg 2 theelepels perenpuree toe. Let wel op! Het kan zijn dat de champagne hierdoor gaat schuimen. Enjoy!

Chai latte
De chai latte is nog steeds populair in Nederland. Dat is niet gek want dit drankje is overheerlijk. Chai bestaat al eeuwen en is letterlijk vertaald thee. Vanuit India, Nepal, Tibet en Pakistan is het rond 2000 overgewaaid naar Europa en is de afgelopen jaren steeds populairder geworden hier. Een drankje waar je een echt herfstig gevoel van krijgt door de specerijen en kruiden. Je maakt hem ook gemakkelijk zelf!

Wat je hiervoor nodig hebt (voor 2 personen)
- 2 kruidnagels
- ½ kaneelstokje
- ¼ tl venkelzaad
- 2 kardemompeulen
- ½ tl gemberpoeder
- 1 steranijs
- ¼ tl zwarte peperkorrels
- 175ml kraanwater
- 175 ml melk (evt. plantaardige)
- 2 zakjes zwarte thee

Rooster de kruiden en specerijen 3 minuten in een koekenpan zonder boter of olie. Daarna doe je het specerijenmengsel samen met de melk, water en theezakjes in een pan en zorg dat dit net niet kookt. Na 10 minuten trekken op laag vuur kan de thee gezeefd worden en is die klaar om lekker te drinken!

Tip! Geen zin om alle kruiden in huis te halen? Haal chai theezakjes in de winkel en laat dit 3 minuten trekken in 100 ml gekookt water. (Tot de thee erg sterk is) Voeg 250 ml hete melk erbij en voeg naar smaak honing of rietsuiker toe. En voila!

Pumpkin spice latte
De pumpkin spice latte oftewel een pompoen taartje in koffie variant! De pumpkin spice latte werd zo’n 18 jaar geleden geïntroduceerd in de VS door Starbucks. Daarna is dit herfstige drankje ook overgewaaid naar Nederland. Wij snappen dit wel want hij is ook zeker het proberen waard. Gelukkig hebben we een recept voor jou om dit drankje zelf te maken!

Wat je hiervoor nodig hebt (voor 2 personen)
- 400 ml (plantaardige) melk
- 2 espresso’s
- 8 pompoenblokjes (vriezer)
- 1 tl pumpkin spice mix (1 tl kaneel, ½ tl gemalen gember, snufje gemalen kruidnagel en snufje gemalen nootmuskaat)
- 2 tl vanille extract
- 2 tl suiker (naar smaak)
- Eventueel: slagroom

Kook de pompoenblokjes in ongeveer 12 minuten gaar en pureer ze vervolgens glad met een staafmixer. Verwarm de pompoenpuree, de pumpkin spice mix, de melk en de suiker naar smaak in een pannetje. Als het kookt, haal het van het vuur en roer goed door. De espresso en het vanille extract kunnen toegevoegd worden. Als finishing touch nog een toef slagroom en je kunt lekker genieten van je pumpkin spice latte.

Met deze recepten kom jij lekker warm de herfst en winter door! Wij zijn benieuwd welke jij het lekkerst vindt! Laat het ons weten via Instagram of Facebook.

‹ Naar het overzicht