Paasbrunch box Pasen
Paasbrunch box Pasen

Blog #27: Tips voor gezellige paasdagen


12 maart 2021

Wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Veel Nederlanders denken bij Pasen aan chocolade-eitjes, de paashaas, een uitgebreide lunch en voorjaarsbloemen. Maar wat vieren we nou eigenlijk écht met Pasen? Pasen is een belangrijk Christelijk feest waarbij de wederopstanding van Jezus Christus wordt gevierd. Officieel was dit op eerste paasdag. Tweede paasdag is in feite dus een bonus dag waarop niets meer wordt gevierd of herdacht. Eerste paasdag is voor veel Christenen een symbolische dag, omdat God hiermee bewijst vergevingsgezind te zijn en de dood te kunnen overwinnen.

Wist je dat…. Het geen toeval is dat Goede Vrijdag altijd op de vrijdag vóór Pasen valt? Op Goede Vrijdag werd Jezus volgens de bijbel in het openbaar voorgeleid en ter dood veroordeeld. Diezelfde dag werd hij aan het kruis genageld, waar hij een paar uur later overleed.

Paastraditie in Nederland én in het buitenland

Pasen wordt in vele landen zeer kleurrijk gevierd, maar wat velen niet weten is dat er over de hele wereld veel verschillende, verrassende paastradities zijn. Wij hebben de leukste voor je opgezocht!

Nederland: In Nederland wordt Pasen op dezelfde manier gevierd als ik Amerika. Veel mensen steken hun handen uit de mouwen voor een goed gevulde tafel tijdens het paasontbijt, kinderen zoeken paaseieren in de tuin om ze vervolgens in allemaal vrolijke kleuren te schilderen en in veel provincies worden paasvuren ontstoken. Daarnaast is het in Nederland echt een trend om massaal de woonboulevard te bezoeken op tweede paasdag.

Wist je dat… Er alleen al in Nederland tijdens de paasdagen ongeveer 35 miljoen eieren worden gegeten? En dan hebben we het hier niet over chocolade-eitjes. Dat komt neer op ruim twee eieren per persoon in 1 weekend. Klinkt niet veel, maar normaal gesproken ligt de consumptie van eieren op gemiddeld 2 per persoon per week! Er wordt dus wel degelijk veel meer ei gegeten dan normaal.

Luxemburg: In Luxemburg staat eerste paasdag niet alleen in het teken van chocolade, maar ook in het teken van pretzels. Het gaat hier niet om pretzels zoals wij ze kennen, maar om zoete broodjes met suikerglazuur en amandelen. De derde zondag van de vastentijd wordt hier ook wel Bretzelsonnden (Pretzelzondag) genoemd. Op deze dag geven jongens de meisjes die ze leuk vinden een pretzel. Als het meisje de zoete lekkernij accepteert, betekent dat dat de jongen op eerste paasdag bij haar op bezoek mag komen. Leuk weetje: In een schrikkeljaar worden de rollen omgedraaid, dan mogen de meisjes de pretzels uitdelen.

Griekenland: Voor de Grieken is Pasen het belangrijkste feest van het jaar. Op de zaterdag voor Pasen komt de vastentijd ten einde en wordt een traditionele paassoep genuttigd. Op 1e paasdag, ofwel paaszondag genieten de Grieken van lamsgebraad met rode wijn. Op het Griekse Eiland Corfu gaan ze nog een stapje verder. Op zaterdag ochtend gooien mensen potten van aardewerk van hun balkon. De brekende potten zouden geesten wegjagen en staan symbool voor een nieuw begin!

Tips om Pasen dit jaar (corona-proof) extra gezellig te maken

1. Dek de tafel feestelijk

Aankleding is het halve werk. Niet alleen tijdens kerst maar ook tijdens Pasen mag je best eens uitpakken. Helaas zal Pasen net zoals vorig jaar anders zijn dan anders in verband met COVID_19, maar dat neemt niet weg dat je er met je gezin, geliefde, vriend of vriendin gezellige dagen van kan maken. Hieronder hebben we wat tips voor je opgeschreven, zodat jouw tafel er tijdens de paasdagen feestelijk uit ziet!

Kies voor bloemen
Niets leuker aan de lente dan al die mooie voorjaarsbloemen toch? Kleed je tafel leuk aan met een mooie bos narcissen of tulpen. Zorg er dan wel voor dat de bloemstukken niet te hoog zijn, anders zie je het gezelschap tegenover je niet meer!
Niet zo fan van bloemen? Paastakken zijn ook een leuk idee. Versier de paastakken met paaseitjes en je tafel ziet er meteen feestelijk uit!

Gebruik vrolijke servetten
Als je aan Pasen denkt denk je ook aan de kleuren geel, wit en lichtgroen. Koop leuke servetten in deze kleuren om de tafel nog vrolijker te maken.

Maak gebruik van meerdere borden en glazen
Het gebruik van meerdere borden en glazen zorgt meteen voor een chiquere uitstraling. Hiervoor hoef je overigens echt geen luxe servies set te hebben. Gebruik gewoon het servies wat je in de kast hebt staan en kleed het leuk aan met een servet en eventuele menukaart.

2. Organiseer een paasbrunch

Geen zin om lang in de keuken te staan voor de Paasbrunch? Daar heeft Vineyard food & drinks een oplossing voor. Onze chef heeft een mooie paasbrunchbox samengesteld met een assortiment waar jij je gasten mee omver blaast. Geen bezoek dit jaar in verband met COVID_19? Geen probleem, de box is al vanaf 2 personen te bestellen. Klinkt dat als muziek in je oren? Bestel hem vandaag nog via https://vineyardfoodanddrinks.nl/paasbrunch

3. Ga erop uit!

Op dit moment is het nog even afwachten of we tijdens de paasdagen alweer wat meer mogen in verband met eventuele versoepelingen. Hoe lekker zou het zijn als we met Pasen óók kunnen vieren dat we weer een gezellig hapje of drankje mogen doen in het zonnetje op het terras?! Mocht dit nou niet het geval zijn, is het natuurlijk ook heerlijk om even naar buiten te gaan. Wist je dat je Staatsbosbeheer meerdere leuke wandel en fietsroutes voor je heeft uitgestippeld? Er is ongetwijfeld een leuke route bij jou in de buurt!

 

‹ Naar het overzicht