BLOG #25: Tips voor de beste kaas & wijn combinaties


17 juli 2020

Wijn smaakt beter met een stukje kaas erbij, en een kaasplankje smaakt beter met een glas wijn erbij. Daar kunnen we het allemaal over eens zijn. Maar toch smaakt niet elke wijn goed bij elke kaas en kan het nog best een opgave zijn om een goede wijn bij je kaas te kiezen. Al helemaal bij een kaasplankje met 5 verschillende soorten kaas. Daarom vertellen wij jou graag hoe je kaas met de juiste type wijn combineert!

Rode wijn of witte wijn? 

Als ik zeg kaas, dan zeg jij… Rode wijn. Toch? Terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Een witte wijn past over het algemeen namelijk beter bij kaas dan rode wijn. De reden dat witte wijn beter bij kaas past is omdat witte wijn veel frisser is en daardoor de combinatie ook frisser houdt. Kaas is van zichzelf al een ‘zwaar’ product, dan is het fijn om een frisse tegenhanger te hebben.

Zoek in dezelfde streek

Vaak is het zo dat kaas en wijn in eenzelfde regio worden gemaakt. Hierdoor delen ze vaak eigenschappen die goed op elkaar zijn afgestemd. Zo combineert een geitenkaas uit de Franse Loire heel goed met Sancerre uit dezelfde streek, net zoals een Spaanse Garnacha met een stuk Manchego.

Zachte kazen van koemelk

Er zijn veel verschillende soorten zachte kazen van koemelk. Brie, Camembert en Port Salut zijn drie bekendere soorten. Zachte kazen van koemelk kun je het beste met een volle en iets kruidige witte wijn combineren. Denk aan een romige Chardonnay uit de Bourgogne of een Pinot Grigio uit Italië.

Harde kazen van koemelk

Harde kazen van koemelk zijn bijvoorbeeld de Italiaanse Grano Padano, Emmentaler, Edammer, en de Beemster. Ook deze kazen combineren goed met een stevige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling. Bij deze harde kazen is ook een rode wijn goed te drinken, zoals een glas Pinot Noir of Cabernet Franc.

Tip: Combineer eens Parmezaan met prosecco!

Schimmelkazen 

Schimmelkazen zijn over het algemeen redelijk zout, dat maakt het dat schimmelkazen goed combineren met Port. Het contrast van zout en zoet is namelijk erg lekker. Drink bij Gorgonzola bijvoorbeeld een Moscatel.

Geiten- en schapenkazen

Pecorino en Roquefort zijn geiten- en schapenkazen. Bij deze kazen past een volle en romige Chardonnay bijzonder goed. Ook zijn geiten- en schapenkazen te combineren met rode wijnen. Zo is een Pecorino lekker met een klas Chianti, Rioja of Garnacha.

Heb jij al zin gekregen in een lekker kaasplankje en een goed glas wijn? Een van onze locaties, Stadscafé Meneer Potter, heeft een nieuwe borrelkaart met onder anderen een heerlijke kaasplank! Nu weet jij welke wijn je daarbij moet bestellen

‹ Naar het overzicht