BLOG #1: 10 onmisbare BBQ-tips


16 juni 2017

Heerlijk! Het is weer tijd om de barbecue aan te steken. De mooie dagen lieten even op zich wachten, maar nu kunnen we eindelijk met z’n allen de tuin in om te genieten van vlees, vis of andere lekkernijen met die unieke BBQ-smaak.

De chef-kok van Vineyard Catering heeft 10 handige tips in dit artikel verwerkt, zodat jij nog meer kunt genieten van je BBQ in de tuin met familie, vrienden of collega’s.

VOORBEREIDING VAN EEN GOEDE BARBECUE

Voor een lekkere barbecue heb je de juiste voorbereiding nodig. Een goed begin is immers het halve werk!

Tip 1. Zorg dat je het verschil weet tussen briketten en houtskool. Als je met briketten de barbecue aansteekt, duurt het langer voordat je aan de slag kunt. Voordeel is wel dat de BBQ langer warm blijft. Met houtskool kun je sneller genieten van het eten, maar het brandt ook sneller op.

Extra tip van onze chef-kok: houtsnippers geven een nog lekkerdere smaak aan je barbecue. Voeg verschillende soorten houtsnippers voor verschillende smaken toe. Denk bijvoorbeeld aan olijvenhout, appelhout, kersenhout, beukenhout, whiskeyhout of hout van wijnvaten. De barbecuespeciaalzaak heeft een ruime keuze!

Tip 2. Gebruik een staalborstel om het warme rooster schoon te maken. Doe dit niet onder de kraan, want dan heb je kans dat het eten aan het rooster en de staalborstel blijft plakken. En dat is alleen maar extra schoonmaakwerk.

DRANKJES

Tip 3. Feestelijke, zomerse drankjes zijn net zo belangrijk als de BBQ zelf. Heerlijke witte sangria of een leuke cocktail als je gasten aanschuiven geeft de gezelligheid een extra dimensie. Een trend van nu is vermout. Je hoeft alleen wat ijsblokjes en een schijfje sinaasappel toe te voegen en je kunt genieten! Of bekijk hier hoe je met vermout een Dark 'n Stormy maakt. Uiteraard zijn non-alcoholische drankjes als ijsthee of smaakwater in grote jars ook een genot, zowel om te drinken als om naar te kijken.

VOORAF & ERBIJ

Een goede en lekkere barbecue wordt omlijst door allerlei lekkers vooraf en erbij. Hieronder vind je enkele tips waaruit je inspiratie kunt halen.

Tip 4. Zorg voor een fris, koud soepje vooraf. Bijvoorbeeld een komkommer-yoghurtsoepje met wat watermeloen, munt en feta. Ten eerste is dit lekker verfrissend en ten tweede is het eetlustopwekkend.

Tip 5. Komen er kinderen naar je BBQ-feestje? Maak dan zelf brooddeeg, verdeel het over stokjes en deel het uit aan de kids. Zij kunnen de stokjes boven de barbecue houden en binnen enkele minuten heb je allemaal kleine stokbroden! Om het brood extra lekker te maken, kun je er olijfolie met knoflook of smaakvolle, zelfgemaakte kruidenboter op smeren.

Extra tip van onze chef-kok: pizza’s op de barbecue zijn ook lekker! Vegetarische pizza’s zijn een leuk alternatief voor de mensen die geen vlees of vis eten.

HET ECHTE BBQ-WERK

Zodra je alles rondom de barbecue klaar hebt, kan het echte werk beginnen. Onze chef-kok hoopt dat je met onderstaande tips genoeg inspiratie hebt om lekker aan de gang te gaan in je eigen tuin.

Tip 6. Ben je dol op vis? Kies voor op de barbecue voor een stevige vis, zoals zeebaars, dorade, tonijn of zalm. Je kunt de vis het beste met huid grillen. Dit komt niet alleen de smaak ten goede, maar zorgt er ook voor dat de vis niet uit elkaar valt.

Extra tip van onze chef-kok: barbecue een hele vis of verras je gasten met mosselen van de barbecue. Doe ze in aluminiumfolie met bier, zet het aluminium pakketje nog even open na afloop om te vocht te laten verdampen en zie jouw gasten smullen!

Tip 7. Kies in plaats van de standaard salades eens voor groenten van de barbecue. Wat dacht je van een hele maiskolf of grote groentespiesen? Puntpaprika’s of plakken courgette met wat olijfolie, peper en zout, doen het altijd goed. Je kunt ook kiezen voor de gepofte ui of de klassieke gepofte aardappel in aluminiumfolie. Een lekkernij van onze chef-kok is aubergine met geitenkaas in aluminiumfolie. Na afloop even openzetten om het vocht te laten verdampen en je hebt een heerlijke BBQ-knaller.

Tip 8. Zorg dat je het rode vlees als laatste bereidt, wanneer de barbecue niet meer op z’n heetst is. Op die manier kun je meer controle uitoefenen op het vlees. Je kunt het beste voor vet vlees kiezen, zoals een rib-eye, flanksteak of entrecote. Maak het extra lekker door een marinade of sausje van chimichurri.

Tip 9. Helemaal hot: mooie, grote klassiekers, zoals pulled pork of lamsbout met knoflook en tijm. Daar rock je jouw BBQ extra mee!

DESSERT

Als de gasten nog een gaatje over hebben, kun je ze verwennen met een heerlijk dessert. En wat is er leuker en lekkerder dan een dessert die je à la minute op de BBQ bereidt!

Tip 10. Je kunt banaan heel goed op de barbecue grillen. Leg wat stukjes banaan in aluminiumfolie en strooi er een beetje kaneel overheen. Voor de chocoladefans onder ons, kun je ook een stukje chocolade erbij leggen, dat smelt dan heerlijk over de banaan heen. Perzik en ananas zijn ook goede vrienden van de barbecue en wellicht wat frisser als dessert.

Met onze 10 tips kan jouw barbecue niet meer mislukken.

Vineyard Catering wenst je een heerlijke en gezellige BBQ! Laat je ons even weten hoe het was?

Geen tijd voor de voorbereidingen maar wel zin om te BBQ'en? Schakel dan Vineyard in.

‹ Naar het overzicht