Blog #22: Een culinaire reis door Zuid-Afrika


22 april 2020

In deze tijd van quarantaine is het voor velen nog onzeker wanneer de volgende vakantie plaatsvindt. Mogen we van de zomer weer weg of moeten we wachten tot 2021? Mocht je in de winter van volgend jaar van plan zijn om een reis te maken, dan is Zuid Afrika een goed idee! Onze collega's Anniek & Daan zijn zelf op reis geweest naar Zuid-Afrika en delen hun beste culinaire tips met je!

Lekker eten en drinken is, na de prachtige natuur, eigenlijk het belangrijkste van reizen door Zuid Afrika. Wij nemen onze culinaire hoogtepunten met jullie door als inspiratie voor een volgende reis. Wij vlogen op Johannesburg. Vanaf daar reden we zo’n 3500km om via het Krugerpark en Swaziland uit te komen in Durban. Vanaf Durban pakten we een binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth en dat was het startpunt van de Garden Route, die ons naar Kaapstad bracht. Deze route is voor iedereen aan te raden!

Op de derde dag van onze reis kwamen wij (na een prachtige rit over de Panorama Route!) aan in een lodge nabij het Kruger Park. We verbleven drie nachten in een houten hut, welke eigendom was van een Vlaams-Afrikaanse man, Wessel, die alles zelf runt. Hij doet het onderhoud, de schoonmaak en het restaurant zelf en dat laatste was een belevenis op zich. Op deze bestemming kwamen we er achter dat er in Zuid Afrika een licht-lockdown geldt. Een paar uur per dag wordt alle elektriciteit afgesloten in een bepaald gebied om stroom te besparen. In onze lodge was dit ’s avonds tussen 18:00 en 20:00 uur, wat precies etenstijd is. Wessel slaagde er ondanks alles in om ons te verrassen met zijn specialiteit: struisvogelbiefstuk. Op de één of andere manier smaakte alles beter door de romantische setting in het donker met honderden kaarslichtjes en een goede rode wijn. Een avond (en gerecht) om nooit te vergeten.

Tijdens onze drieweekse reis kwamen we er achter dat buiten de deur ontbijten het leukste is wat er bestaat. In tegenstelling tot Nederland wordt de dag vaak begonnen in een restaurant. Bijna alle restaurants bieden ook een uitgebreid ontbijtmenu met eitjes in alle soorten en maten. Voor de zoetekauwen is er ook voldoende keuze. In Jeffrey’s Bay bestelden we een French Toast met bacon, banaan en maple syrup. Daarbij kregen we een perfecte cappuccino geserveerd door supervriendelijke bedieningsmedewerkers in een huiskamer-achtige omgeving. Later hebben we in Knysna mogen genieten van een wentelteefje gemaakt van bananenbrood. Wat was dát lekker!

Als je naar Zuid Afrika gaat, kun je de wijngebieden niet overslaan. Wij hebben 5 dagen doorgebracht in Franschhoek en Stellenbosch. In totaal hebben wij wel 15 wijnhuizen bezocht en elk wijnhuis was bijzonder. Bij de één kregen we een uitgebreide ‘’cellar tour’’ door de wijngaard en bij de ander genoten we alleen van een proeverij waarbij alle ins en outs van de wijnen werd verteld door een sommelier. Één van de hoogtepunten was voor ons de picknick bij Warwick Wine Estate. We lagen uren te genieten in een zitzak met een goede fles bubbels en een uitgebreide picknickbox gevuld met verschillende salades, rustieke broden met dips en huisgemaakte cheesecake. Alles geserveerd in biologisch afbreekbare disposables en afwasbare weckpotjes.

Iedere dag weer op je paasbest naar een restaurant is fantastisch, maar een avond braaien is iets dat je zeker niet mag overslaan tijdens de reis. Braaien is hetzelfde als barbecueën, maar dan op houtblokken. Veel accommodaties hebben een balkon of een patio met een braai die je zelf kunt gebruiken. Voor een prikkie koop je een zak hout en wat vlees. Daan heeft in Plettenbergbaai een keer een broodje Zuid Afrikaanse ‘’boereworst’’ gemaakt met natuurlijk allerlei lekkere toppings. Na het eten gebruik je de braai als kachel. Wij hebben nog uren buiten gezeten en genoten van het knisperende haardvuur.

De Zuid Afrikaanse keuken is geweldig en zeer betaalbaar, buiten de deur kun je namelijk vaak al voor minder dan € 50,- uitgebreid dineren met zijn tweeën. Dit wissel je af met af en toe een braai of een goedgevulde wrap van KAUAI (tegenwoordig gelukkig ook in Nederland verkrijgbaar!) en zo ervaar je de ultieme Zuid Afrika experience! 

‹ Naar het overzicht