vegetarische hapjes

Blog #21: Duurzaam eten, hoe doe je dat?


17 januari 2020

Duurzaam eten, deze term klinkt je vast niet vreemd in de oren. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact dat ons voedsel heeft op het milieu en willen hun voedingsgewoontes verduurzamen. Maar hoe doe je dat precies? Wij hebben hieronder een aantal tips, zodat je op een gemakkelijke manier duurzamer kan eten!

CULINAIR MET RESTJES

Het oog is groter dan de maag. Herken je dit fenomeen? Je hebt een maaltijd gemaakt en schept je bord vol met lekkers, maar uiteindelijk blijft er toch vaak wat over. Deze restjes belanden regelmatig in de prullenbak. Zonde! Wist je dat Nederlanders jaarlijks wel 700 miljoen kilo voedsel weggooien? Gelukkig kan dit anders. Bewaar voortaan jouw restjes in de koelkast of in de vriezer. Dit kan je de volgende dag eten als lunch of voer een restjesavond in. Beginnen je bananen bruin te worden of wordt je broccoli wat slap? Maak met overrijp fruit een lekkere smoothie en met overgebleven groente maak je gemakkelijk een maaltijdsoep.

PLASTIC-VRIJ BOODSCHAPPEN DOEN

Plastic verpakkingen: de supermarkt ligt er vol mee. Jammer, want al dat plastic is nergens voor nodig. Groente en fruit kunnen bijvoorbeeld los in je mandje, of neem een eigen zakje mee van huis, wanneer je boodschappen gaat doen. Op de markt is veel te verkrijgen zonder verpakking.
Wil je nog een stapje verder? Ga dan naar een bulkstore. Dit is een supermarkt waarbij je de producten zelf kan vullen. Zo tap je havermout uit een grote tank in je meegebrachte zak of pot!

PLANT ’AARDIG’ KOKEN

Eet jij al wat plantaardiger? Het is helemaal trendy om een “meatless Monday” in te voeren.
Lekker én plantaardig eten is makkelijker dan je denkt. Doe wat groente in een pan en voeg tomaten uit blik toe voor een lekkere pastasaus. Of voeg bij de groente bonen, kokosmelk en currykruiden toe, voor over de rijst. Op internet staan ook talloze lekkere recepten die je kunnen inspireren. Ben jij meer van de klassieke maaltijd ‘aardappelen, vlees, groente’? Vervang dan eens je stukje vlees door een heerlijke bonen- of falafelburger. En je bammetje kaas met een glas melk in de ochtend? Die wissel je in voor een boterham met hummus of pindakaas. Daar drink je dan lekker havermelk bij, in plaats van koeienmelk.

ETEN VAN HET SEIZOEN

Wanneer je duurzaam fruit en groente wil kopen, houd dan rekening met het seizoen. Echte wintergroentes zijn bijvoorbeeld pompoen en rode biet. Voorbeelden van zomerfruit zijn aardbeien en bessen. Wanneer je deze in het juiste seizoen koopt, is de kans groot dat ze zijn gemaakt in Nederland. Hierdoor hebben ze niet hele afstanden met het vliegtuig hoeven afleggen. Om te zorgen dat deze seizoensproducten aansluiten bij wat je wil gaan koken kan je in de winter op internet zoeken naar een lekker stoofpotje met pompoen en in de zomer google je op een zomerse fruitsalade. Kijk voor meer informatie over seizoensfruit  en -groente op het voedingscentrum.nl.

Nu weet jij hoe je duurzamer met eten om kan gaan. Best simpel toch? Vineyard vindt duurzaamheid ook heel belangrijk. Zo is 50% van ons assortiment vegetarisch en werken wij alleen maar met lokale- en seizoensproducten. Samen werken we aan een betere toekomst

‹ Naar het overzicht