Blog #20: De perfecte foodfoto maak je zo


13 december 2019

Instafood! Het is helemaal hot. Overal op Social media kom je foto’s tegen van gerechten die eruitzien als kunstwerkjes. Toch is een bord mooi decoreren en hier een goede foto van maken nog een hele kunst. Vraag jij je af hoe je die perfecte foodfoto maakt, die bij je vrienden het water in de mond doet lopen? Lees onze tips!

GOED MATERIAAL MAAKT HET HELEMAAL

Wanneer je thuis een gerecht mooi wilt opdienen, is het belangrijk dat je nadenkt over de keuze van het servies. Wat past er bij het gerecht? Witte borden kunnen perfect zijn voor een chic hoofdgerecht en als je borrelhapjes serveert kan een houten plank warmte en gezelligheid uitstralen. Heb je een dessert dat uit meerdere laagjes bestaat? Serveer het eens in een glas. Tot slot iets origineels om uit te proberen: borrelhapjes zien er heel leuk uit op tegeltjes.

JUISTE DECORATIE VOOR DE MOOISTE CREATIE

Als het gerecht eenmaal op het juiste servies ligt is het tijd voor de aankleding. Ingrediënten uit het gerecht als puur product laten zien, straalt ambacht en authenticiteit uit. Hak wat noten fijn en leg deze op het bord of versier met verse kruiden uit het gerecht. Kies verder voor kleuren die elkaar versterken. Bij een groene salade zorgen oranje stukjes paprika voor een leuk contrast. Bij een witte cheesecake is een rode kersensaus niet alleen lekker, maar het rood springt er ook uit op de foto. Wanneer je de kersensaus op het bord wil doen kan je deze saus het beste eerst in een spuitzak gieten. Zo kan je nauwkeurig lijnen trekken of puntjes zetten.

FOTOGRAFEREN KAN JE LEREN

Het gerecht ziet er nu prachtig uit en dit willen we graag overbrengen op camera. Tijd om die perfecte foodfoto te maken! Er zijn twee factoren die heel belangrijk zijn voor een goede foto. Kies de juiste belichting. Het gerecht krijgt een natuurlijke uitstraling als je daglicht gebruikt, dus maak de foto bij een raam of in de tuin. Wil je extra nadruk leggen op de structuur? Zorg dan dat het licht van de zijkant komt.
Bepaal wat de beste positie van je camera is. Dit hangt af van het gerecht. Wanneer het gaat om een clubsandwich, hamburger of tiramisu is het leuk om de foto van voren te maken, zodat alle verschillende laagjes goed zichtbaar zijn. Wanneer het gaat om soep of een salade kan je de foto beter van boven nemen.

Je zal moeten roeien met de riemen die je hebt, maar dat is geen probleem! De camera van je telefoon werkt prima als je niks beters bij je hebt. Een goede flits heb je sowieso niet nodig, want foto’s van eten kan je veel beter zonder flits maken.

DE TRAKTATIE VAN INSPIRATIE

De laatste tip: laat je inspireren door anderen. Van bestaande foto’s kan je veel leren. Kijk eens met een kritische blik naar een foto die je leuk vindt: welk licht is er gebruikt, wat is de ondergrond van het gerecht en welke kleurencombinaties zie je? Wie weet brengt het je op ideeën.
Wij geven je ook graag inspiratie. Bij cases hebben we mooie foto’s staan, of bekijk onze Instagram: inspired_by_vineyard.

‹ Naar het overzicht