Blog #19: Een kerstdiner voor elke portemonnee
December staat voor de deur: de maand van donkere dagen, warmte, gezelligheid en bovenal: lekker en veel eten. Het serveren van een hoogstaand, luxe 7-gangen menu met Champagne gaat niet voor iedereen op, dus in deze blog geven we je de handigste tips voor een passend kerstdiner voor elke portemonnee!
Word verrast door je voorraadkast
Alleen al het bedenken van een kerstmenu is voor veel mensen lastig. Waar te beginnen? Nou, in je voorraadkast! Door andersom te denken zal je zien dat je al ver komt met items van de ‘’afdeling houdbaar’’ uit je eigen keuken. Waarschijnlijk staan er wel augurken en een potje kappertjes die perfect zijn om jouw steak tartaar mee op smaak te maken of misschien vind je wel een zak rozijnen die gebruikt kan worden bij je zelfgemaakte perendessert. Tip #1: Google jouw voorraad item met ‘’kerstdiner’’ erachter en stel zo een menu samen!
Betover met een Left-over
Je herkent het ongetwijfeld: er worden teveel inkopen gedaan voor de feestdagen en je komt er op Tweede Kerstdag achter dat lang niet alles is gebruikt. Tip #2: Heb je veel groenten over? Maak dan bijvoorbeeld fritatta uit de oven of pureer ze tot een gezonde soep. Blijft er na het kerstontbijt brood liggen? Gebruik deze voor de huisgemaakte croutons in de salade.
Mocht je zelf weinig left-overs in huis hebben, neem dan eens een kijkje op de website van Too Good To Go, hier koop je gered voedsel (voor een laag bedrag) én draag je bij aan de strijd tegen voedselverspilling.
Geen kliek, maar toch chique?
Een driegangenmenu hoeft echt niet veel te kosten. Start met een soep met verse groenten, zoals spinazie- of paprikasoep. Je maakt de soep extra feestelijk door middel van croutons in de vorm van een kerstster of een zelfgemaakte soepstengel met pesto en kaas.
Een stuk vlees, zoals rosbief of eendenborst maakt het geheel aan de dure kant. Tip #3: Tegenwoordig zijn er talloze feestelijke vegetarische gerechten te vinden, zoals een steak van knolselderij met chimichurri. Toch een liefhebber van vlees? Vul dan een kip of kalkoen. Tot slot gebruik je kersen uit pot voor je dessert in plaats van vers fruit.
Betaalbaar met elkaar
Tip #4: Spreek met elkaar af dat iedereen iets lekkers meeneemt. Zorg voor een lange, gedekte tafel. Het enige wat je hoeft te doen is alles op mooie houten planken en schalen op de tafels te plaatsen. Op die manier maak je er een ‘’sharing’’ geheel van. Gerechten worden gedeeld en schalen worden doorgegeven. Voordeel: het bespaart veel geld en tijd. Bovendien is er voor ieder wat wils.
Zoals je leest is er altijd een oplossing voor de kleinere knip, maar onthoud: uiteindelijk draait het om de gezelligheid, of het nu een 7-gangen sterrenmaal is of een low-budget menu.
Tip #5: Natuurlijk kun je ook altijd voor een kerstontbijt, -lunch of –borrel kiezen, dat is vaak goedkoper dan een diner! Wij adviseren je hier graag in, neem gerust even contact op.
Wij wensen je heel veel succes!