Blog #17: BBQ trends 2019 - het jaar van de grillmaster


24 juli 2019

Het tijdperk van ‘even snel iets op de bbq gooien’ is voorbij. 2019 is het jaar van de grillmaster. Barbecueën wordt dit jaar namelijk professioneel aangepakt. We nemen er uitgebreid de tijd voor, om uiteindelijk te genieten van een volledige maaltijd - inclusief voor- en nagerecht. Maar hoe pakken we dit aan? Lees verder en geniet. De bbq trends van 2019 zijn namelijk extra smakelijk :).

Meer groen op de bbq

Steeds meer mensen gaan voor bewust en gezond eten, en kiezen vaker voor een vegetarisch, of zelfs veganistisch alternatief. Zo ook op de bbq. Een stuk vlees of vis van de slager of visboer klinkt heerlijk, maar wist je dat er ook heel veel groenten zijn die op de bbq kunnen?

Gegrilde groenten en paddenstoelen zijn dit jaar helemaal hip. Denk aan paprika, asperges, aubergine, portobello... maar ook venkel, artisjok, bieten, en zoete aardappel lenen zich perfect voor de barbecue.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Als je toch liever traditioneel voor vlees of vis kiest, hou dan ook rekening met de trends op dat gebied. Dit jaar spreken we eerder van ‘outdoor cooking’, waarbij de bbq het verlengde van de keuken vormt. Daarbij hoort geen goedkoop worstje of een shaslick van restvlees. Nee, we gaan weer naar de slager voor het perfecte stukje vlees. Liever wat minder vlees van echt goede kwaliteit, dan een schaal vol euroknallers van bedenkelijke herkomst.

Wat dacht je van een côte de boeuf, T-bone steak, ribeye, spareribs, grove hamburger, of lamsrack? En dan niet van alles een klein stukje. We kiezen voor grote stukken vlees van één soort, eventueel twee. Met een gepofte aardappel, gegrilde groentes, en wat fruit, heb je zo een complete maaltijd. En afsluiten met marshmallows mag natuurlijk altijd.

Ben je geen echte vleeseter? Voor de liefhebbers van vis wordt de trend van 2018 gewoon voortgezet: een hele, verse vis grillen op de bbq. Heerlijk!

Pure smaken

2019 is het jaar van minder saus. In ieder geval geen gekochte, kant-en-klare sauzen vol toegevoegde smaakmakers. Zonde van het vlees. Nee, dit jaar gaan we voor pure smaken. Ben jij toch een sausliefhebber? Ga dan eens voor een heerlijke zelfgemaakte saus. Heb je bijvoorbeeld wel eens een zelfgemaakte mayonaise geproefd?

In plaats van je dure stukje vlees te verpesten met een goedkope saus, kun je het ook heerlijk zelf marineren, of inwrijven met een kruidenmengsel - ook wel dry rub genoemd. Voorgemarineerd vlees is echt not done. En eigenlijk heeft echt goed vlees helemaal geen saus of marinade nodig. Wat zout en peper is vaak meer dan voldoende.

Groots met kleine hapjes

Behalve een hele maaltijd op de bbq klaarmaken, is het ook in 2019 nog steeds hot om kleine hapjes te grillen, zoals moinkballs, minisatéspiesjes, en miniburgers. Een warme avond doorbrengen met vrienden, fingerfood en je favoriete drankje, en de zomer kan niet meer stuk. Trouwens: net zo geslaagd in de winter, hoor.

Ook voor een bedrijfsfeest of bruiloft is fingerfood ideaal. Wil je nog meer inspiratie opdoen voor heerlijke hapjes op je bruiloft? Lees dan deze blog.

Een afsluitbare bbq

De wegwerpbarbecue is helemaal ‘not hot’, en vooral slecht voor het milieu. Ook je simpele roestige bbq mag je dit jaar in de garage laten staan, want in 2019 willen we geen zwartgeblakerde stukjes vlees meer.

Een waarschijnlijk blijvende trend is daarom de afsluitbare bbq waarmee je de temperatuur kunt reguleren, en een oveneffect krijgt. Hiermee worden de bbq mogelijkheden oneindig, en tover jij de lekkerste maaltijden op tafel.

Grotere stukken vlees hebben een langere gaartijd nodig. Dit jaar nemen we de tijd en laten het vlees urenlang op de bbq liggen. Met een gesloten deksel, en niet te dicht boven de hittebron, wordt het vlees zo heerlijk mals van binnen.

Bbq’en is niet meer gekoppeld aan warm weer, maar mag dit jaar overal, het hele jaar door. Wil je in de winter barbecueën? Dan is een afsluitbare bbq onmisbaar. Kijk hier voor meer winterse bbq tips.

Digitale techniek

In 2019 staat het gebruik van techniek voorop bij het bbq’en. Om het perfecte stukje vlees te bereiden, heb je een goede barbecue nodig. Maar waar het uiteindelijk om draait, is de temperatuur - in de bbq, maar ook in het vlees zelf.

Gelukkig zijn de meeste barbecues tegenwoordig voorzien van een digitale thermometer. Maar wil je het perfecte stukje vlees grillen, dat heerlijk mals van binnen is, dan moet je de kerntemperatuur van het vlees weten. En hier komt de geavanceerde techniek om de hoek.

In de eerste plaats wil je natuurlijk weten wat de kerntemperatuur van een bepaald stuk vlees, gevogelte of vis überhaupt moet zijn. Hiervoor zijn tientallen apps beschikbaar, die je vaak helpen met de complete organisatie van een bbq.

Vervolgens heb je natuurlijk een kernthermometer nodig. Wat dacht je van een digitale kernthermometer met bluetooth en wifi verbinding? Zo kun je gewoon op je telefoon checken hoe het ervoor staat met het vlees. Bekijk bijvoorbeeld eens de Meater, een echte must have gadget voor de grill-expert.

Bbq wedstrijden

In 2019 gaan we dus bbq’en als echte grillmasters - met verstand van zaken. We verdiepen ons in hoe je het perfecte stukje vlees bereidt. We doen kennis op - via Internet en door te oefenen - want we willen weten wat we doen. Ben jij inmiddels een echte grillmaster? Dan kun je ook dit jaar je kunsten vertonen in een echte bbq wedstrijd, een trend die steeds populairder wordt.

Vineyard helpt je graag!

Wil je ultiem genieten van het perfecte stukje vlees? Maar voel je je absoluut geen grillmaster? Geen probleem! De experts van Vineyard helpen je meer dan graag.

Je kunt natuurlijk de bbq tips van de chef-kok van Vineyard lezen. Maar als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, kun je ons ook inhuren voor het perfecte bbq feest.

Ben je bezig met de organisatie van een bedrijfsfeest, of bruiloft, of zelfs een groots evenement of festival? Met onze professionele catering zorgen we samen voor een geslaagde dag.

 

‹ Naar het overzicht