Blog #14: 5 tips voor een echte winterbarbecue


19 oktober 2018

We moeten er echt aan gaan geloven: de dagen worden korter en langzaamaan wordt het nu dan toch echt kouder. De herfst is begonnen en voor je het weet doet de winter zijn intrede.

Heb jij thuis een dichte BBQ en een gezellige tuin? Organiseer dan eens een winterbarbecue! Wij helpen je op weg met 5 essentiële tips om er een succes van te maken!

1. Wat voor barbecue gebruik je & waar plaats je de barbecue?

In de winter kun je geen open barbecue gebruiken, omdat het daar simpelweg te koud voor is. Het is belangrijk dat je de juiste temperatuur weet te bereiken in de barbecue zodat de gerechten goed garen. Plaats de barbecue dan ook uit de wind. Als er koude wind op de barbecue blaast, dan wordt het erg lastig om de barbecue op de juiste temperatuur te laten komen. Barbecueën in de sneeuw kan overigens prima! Vaak is het juist windstil op de momenten dat er sneeuw ligt.

2. Hoe creëer je een echte winterse sfeer en zorg je voor gezellige verlichting?

Als je aan barbecueën denkt, dan denk je waarschijnlijk aan lange, lichte dagen. Maar in de winter is het veel eerder donker, dus vergeet niet aan de verlichting te denken. Ten eerste wil je natuurlijk graag zien wat je aan het bereiden bent en ten tweede is het ook gewoon heel gezellig om grote kaarsen neer te zetten of leuke prikkabels op te hangen. Een paar gekleurde lampionnen in de tuin maken het geheel nog feestelijker!

3. Wat gaat er op de barbecue?

Bij de winter hoort natuurlijk wild, zoals hert of eendenborst. Breng het vlees van tevoren goed op smaak met verse kruiden zoals kurkuma of gember en zorg dat je een mooie, bijpassende rode wijn hebt. Ook kun je zelf zalm roken op je barbecue!

Qua groenten zou het een gemiste kans zijn om vast te houden aan de salades die je er in de zomer als bijgerecht bij zou serveren. Wees creatief en bereid echte winterse groenten op de barbecue, zoals witlof, geroosterde wortels met honing of gepofte ui.

Als nagerecht warm je een traditionele apfelstrudel op de BBQ op, die je overdag al hebt gemaakt met een verwarmende vanillesaus. Een crumble met vers fruit is ook een echt winters nagerecht.

4. Hoe maak je de winterbarbecue nu echt compleet?

Verwelkom je gasten met een erwtensoepamuse om alvast in de winterse stemming te komen. Om het qua sfeer helemaal af te maken kun je statafels, heaters, een vuurkorf en eventueel zelfs een tent of overkapping plaatsen. Zitjes maak je extra knus door er alvast fleecedekens op te leggen. En natuurlijk mogen de glühwein en de speciaalbieren niet ontbreken!

5. Tips voor winterbarbecues met kinderen

Maak de kinderen blij met een broodje rookworst of een broodje pulled pork van de barbecue. Of nog leuker: laat ze hun eigen worstenbroodjes maken en leg die op de barbecue! Verder mag voor de kinderen de chocolademelk met slagroom niet ontbreken. Na de hoofdgerechten geef je de kinderen spiesen met marshmallows om zelf te roosteren terwijl het vuur uitdooft.

 

Het is misschien spannend om voor het eerst een winterbarbecue te organiseren, maar met deze tips wordt je winterbarbecue een echt succes!

Vind je het toch spannend om zelf een winterbarbecue te organiseren? Laat je ontzorgen met ons winterbarbecue arrangement. 

Toch liever een zomerse BBQ? Dan mag je deze tips niet missen.

‹ Naar het overzicht