Blog #12: Hoe kies je een betaalbare, kwalitatief hoogwaardige partycateraar?


15 juni 2018

Partycatering is duur! Dat vinden niet alleen wij, maar veel mensen met ons. En dan moet het ook allemaal perfect worden uitgevoerd. Hoe zorg je er dan toch voor dat het culinaire gedeelte van jouw event betaalbaar blijft, terwijl je kiest voor kwaliteit? Of zoals een bekend witgoed bedrijf zegt: High Service, Low Pricing.


Vergelijk partycateraars

Zorg dat je iets te kiezen hebt, vraag niet maar één offerte op wegens tijdgebrek. Vergelijken loont echt! Exclusiviteit is passé en niet elke aanbieder past bij elke aanvraag. En als je dan toch aan het vergelijken bent, vergeet dan niet te kijken naar andere aspecten. Wat doet de cateraar op het gebied van duurzaamheid? Heeft de cateraar roots in de klassieke horeca? Wat voor recensies zijn er online te vinden van hun opdrachtgevers?

Tip: ga altijd proeven. Liefst gratis en het hele menu.


Schoenmaker blijf bij je leest

Het komt de creativiteit én de portemonnee ten goede als iedereen zich met zijn eigen vakgebied bezig houdt. Produceert de cateraar zijn eten zelf? En richt hij zich met name op eten en drinken? Werkt de cateraar met partners die goed zijn in hun werk, zodat hij zich kan concentreren op zijn eigen vakgebied? Serviceproducten van derden via de cateraar inkopen is duur! Denk hierbij aan decoratie, tenten, sprekers en entertainment. Regel deze dingen zelf als je wilt besparen op de kosten.

Zoals wij de beste koks hebben, zo heeft de decorateur de beste bloemen en een hospitality bureau de beste hostesses.


Mensen

Ga uit van vertrouwen in het voortraject en van de expertise van de cateraar. Je hebt een budget gegeven (doe dit altijd!) en als het goed is een goede briefing. Laat de cateraar de inhoud van het voorstel bepalen op basis van die gegevens. Die puzzelt door tot er een invulling bedacht is die binnen het budget past én bij het doel of de doelgroep. Dit is mensenwerk en per opdracht verschillend.

Als een cateraar in piekmomenten een beroep kan doen op (vaste) ZZP-ers of uitzendbureaus en daarnaast voldoende eigen mensen heeft om de reguliere werkdruk op te vangen, is dit voor de organisator het meest voordelig.

De juiste mix van eigen mensen (verbondenheid en continuïteit) en een flexibele schil (nieuwe invloeden en regelmatige inspiratiebronnen) zorgt voor een creatieve partner die niet vatbaar is voor piek- en dalmomenten.


Producten

Let erop of de cateraar volgens seizoenen werkt. Producten die niet ‘in het seizoen’ zijn, zijn altijd duurder. Bovendien zijn ze minder lekker en minder duurzaam doordat ze vaak een lange reis hebben afgelegd. Tegenwoordig wordt in Nederland veel gekweekt, verdeeld in mooie seizoenen en ook vaak uit de buurt. Koken met producten uit de buurt is ook iets om op te letten. De internationale product- en smaakkennis van gasten wordt groter, terwijl lokale ingrediënten en leveranciers uit de buurt juist belangrijker worden voor opdrachtgevers. Daarnaast zorgen recepturen uit andere landen voor enorm veel inspiratie. Local Globalisation is het koken van een internationale kaart met zoveel mogelijk producten uit Nederland of de directe omgeving én binnen het seizoen. Zo vermengen meerdere culturen en invloeden met diverse bereidingswijzen en manieren van presenteren.

Zorg voor genoeg vegetarische of veganistische items. Dit is niet alleen duurzamer, maar ook goed voor je portemonnee. Goed vlees is nou eenmaal duur. Bovendien zijn vegetarische ingrediënten een creatieve inspiratiebron.

Als laatste: wees niet bang dat je te weinig van één item hebt. Het hele aanbod voor alle gasten inkopen is passé. Kijk liever naar het totaal. Het gaat misschien tegen je gastvrijheidsgevoel in om ‘niet genoeg’ van elk gerecht op een buffet te bestellen, maar weggooien kan in deze tijd echt niet meer. Zorg er samen met de cateraar voor dat het hele assortiment per persoon qua gewicht voldoende is. Als het dan voorkomt dat er een specifiek product op een buffet of foodstation opgaat, dan bied je jouw gasten een alternatief met iets anders.

Zo lang er voldoende eten is, is er niet te weinig, voorkom je onnodige waste en bespaar je op de kosten. Win, win, win.


Conclusie

Vergelijk meerdere cateraars, geef een duidelijk budget op en laat de cateraar een passend, creatief voorstel doen. Zorg ervoor dat je de cateraar laat doen waar hij goed in is en bekijk eventueel wat je zelf kunt regelen. Denk niet ‘zo deden we het altijd’, maar sta open voor nieuwe ideeën. Wie weet wat er op je pad komt. Misschien koop jij bij je volgende event de catering wel voordeliger, duurzamer én creatiever in dan voorheen!

Meer weten over duurzame catering? Lees onze blog erover.

‹ Naar het overzicht