Duurzaam green key certificaat Vineyard
Duurzaam green key certificaat Vineyard
Duurzaam green key certificaat Vineyard

BLOG #10: Green Key – de sleutel tot duurzaam succes


09 februari 2018

Duurzaamheid is hot! Maar waarom is Vineyard dan pas de eerste partycateraar in Nederland die een Green Key heeft gehaald? Is dit certificaat voor duurzaamheid te moeilijk haalbaar voor een partycateraar? Kost het zo veel tijd of is het zo veel werk dat bedrijven er niet aan willen beginnen? Past het certificaat niet bij de werkwijze van je bedrijf? De antwoorden op deze vragen weten we niet, maar in dit blogartikel leggen wij je uit wat ons motiveerde om voor Green Key te gaan. Wie weet geeft het jouw bedrijf inspiratie en energie om dit ook te doen.

GREEN KEY MOTIVATIE

Een Green Key certificering staat misschien al een tijd op je to-do lijstje. Heel herkenbaar: door gebrek aan tijd en mensen die dit project echt op zich moeten nemen, wordt het keer op keer vooruitgeschoven. Maar wat wij echt gemerkt hebben, is dat opdrachtgevers steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en aan werken met duurzame leveranciers. En natuurlijk zijn de meeste cateraars wel met duurzaamheid bezig, maar een Green Key certificaat drukt hier een onafhankelijke, duidelijke stempel op. Het maakt het meetbaar en tastbaar voor de mensen en het is niet langer een ‘wij van WC-eend verhaal’. Het is een kroon op je werk.

TOEWIJDING AAN DUURZAAMHEID

Maak één iemand binnen het bedrijf verantwoordelijk voor het traject van certificering. Natuurlijk kan niet één iemand van alle facetten van het bedrijf op de hoogte zijn, maar het is belangrijk dat er één iemand is die de kar trekt en de vraagstukken uitzet onder de medewerkers. Eén verzamelaar, één aanspreekpunt. Zo blijven de communicatielijnen optimaal en voelt in ieder geval die persoon zich er echt verantwoordelijk voor. Wat ook weer zorgt voor resultaat.

REGISTREER JE DUURZAME ACIVITEITEN

Schrijf eerst eens op wat je al doet aan duurzaamheid. Door te benoemen wat al gebeurt, merk je dat dit al best veel is. Alles compleet maken kost dan minder tijd dan je denkt. Bijvoorbeeld: je doet vast al aan afval scheiden, je hebt misschien al LED-verlichting en je stimuleert waarschijnlijk ook je medewerkers al om gezond te eten. Zo heb je misschien al een hele lijst en is het alleen een kwestie van aanvullen.

DRAAGVLAK

Verandermanagement is een studie an sich, maar kan in elk bedrijf op een bepaald gebied wel worden toegepast. Zo ook als je je medewerkers vraagt aan te passen naar een ‘groene omgeving’. Als je ze vraagt na te denken in welke prullenbak ze welk product gooien of als je ze vraagt om vaker op de fiets te stappen. De kunst is om ze vanaf het begin van het project mee te nemen, ze up-to-date te houden en dus te betrekken bij het traject van begin tot eind. Neem ze bijvoorbeeld eens mee naar één van de projecten waar je mee bezig bent of vraag ze om duurzame ideeën aan te dragen. Bewustwording is alles.

TROTS OP ONZE GREEN KEY!

Wees trots. Straal het uit. Het is een mooi project om mee bezig te zijn maar nóg mooier wanneer je een bronzen, zilveren of zelfs gouden Green Key certificering weet binnen te slepen. Laat dit vol trots zien aan je collega’s, opdrachtgevers en relaties: neem het mee in de nieuwsbrief, plaats een bericht op social media en stuur het rond in een persbericht. Laat iedereen zien hoe groen je bedrijf is.

Klik hier voor het persbericht over onze certificering.

‹ Naar het overzicht