Blog #8: Word een echte kerstchef!


29 november 2017

Ze staan weer voor de deur: de kerstdagen. De één draait ‘Last Christmas’ het liefst het hele jaar grijs, de ander emigreert het liefst nog vandaag om te ontkomen aan dat gezellige familiegedoe. Voor iedereen die niet kan wachten om de keuken in te duiken en degenen die toch met frisse tegenzin aanschuiven: geniet er vooral van! Dit is een van de weinige dagen in het jaar waarop je én jezelf vol kunt eten zonder je achteraf schuldig te voelen én je helemaal kunt laten gaan in de keuken: je wordt een chef in je eigen huis! Met deze tips kom je in elk geval al een heel eind.


Een goede voorbereiding…

…is inderdaad het halve werk. Dit is misschien wel het belangrijkste van alles: wees voorbereid. Eerst moet je natuurlijk weten wat, waar, wanneer en met wie je gaat dineren. Zijn er kinderen aanwezig? Zijn er veel gasten met specifieke (dieet)wensen?

Tip #1: Zorg dat je zo min mogelijk uitzonderingen hoeft te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je niet teveel maakt, want anders hebben je gasten geen plek meer voor het dessert. Maak een boodschappen-/checklijst en koop zorgvuldig in. Dit geldt ook voor je servies, bestek, glaswerk, linnengoed en decoratie. Onthoud hierbij: niets is te gek, laat je helemaal gaan en zorg voor glitters, feestelijke servetten en vooral veel kaarslicht.

Tip #2: Ga niet naar de supermarkt als de rest van Nederland daar ook is (zoals de zaterdag voor Kerst). 


Keep it simple

Dit geldt vooral voor thuischefs die niet zoveel ervaring hebben, maar toch een feestmaal op tafel willen zetten. Het is helemaal niet nodig om een recept te kiezen dat uren voorbereiding vergt. Je hoeft geen sterrenmaaltijd à la El Bulli of zoals chefkok Ferran Adrià neer te zetten, of Gordon Ramsay’s kreeft te presenteren. Wil je de gasten toch een WOW-gevoel geven? Zorg voor interactie door bijvoorbeeld de gerechtjes live aan tafel af te maken.


Kerstdiner: Anders dan anders

Natuurlijk denk je bij Kerst aan gedekte tafels, minimaal drie gangen, jurkjes en stropdassen. Om nog maar te zwijgen over een gourmetstel… Je kunt natuurlijk ook voor een andere optie gaan, zoals een walking dinner. Maak vijf of zes kleinere gerechtjes welke je gasten gemakkelijk uit de hand kunnen eten. Iedereen kan zitten of staan waar ze willen en het zorgt voor een informele sfeer (en de verwachtingen van de gasten liggen een stuk minder hoog).


Wijn is fijn!

Je kerstdiner is natuurlijk niet compleet zonder bijpassende wijnen. Lees je vooraf goed in en kijk welke wijn bij welk gerecht past. Zo past Chardonnay bij gerookte zalm, gaat Pinot Blanc heel goed samen met je pompoensoep en kies je Cabernet Sauvignon of Malbec bij je rode biefstuk.

Tip #3: maak een leuke welkomstcocktail voor je gasten of serveer een bubbelend aperitief. Gegarandeerd feest!


Buiten de deur

Heb je spijt dat je je gasten thuis hebt uitgenodigd? Zit je eigenlijk helemaal niet te wachten op dagenlang voorbereiden, zware boodschappen en bergen afwas? Heel veel restaurants zijn gewoon geopend met Kerst. Reserveer bijtijds een tafel en laat je lekker in de watten leggen! Voordeel hiervan is dat je weg kan wanneer je wilt (als je vervelende oom te dronken wordt) én je zit niet met alle rotzooi.


Tot slot

Iedereen viert Kerst op zijn of haar manier. Anderen vieren het niet. Het is in ieder geval belangrijk dat je er zelf het beste van maakt. Of je nou Gordon Ramsay’s kreeft klaarmaakt of een diepvriespizza in de oven schuift: eet smakelijk!

 
 

‹ Naar het overzicht