BLOG #3: Thuis trouwen


03 augustus 2017

Trouwplannen? En nog geen locatie op het oog? Beschik je zelf over een huis en/of tuin waar het feest gehouden kan worden?
Waarom niet thuis trouwen?

In eerste instantie klinkt dit misschien als veel geregel en gedoe, maar het grote pluspunt is dat je alles kunt doen zoals jij dat zelf wil.
Je kiest zelf de mensen uit waar je graag hulp van krijgt of graag mee werkt en je richt het verder precies in zoals jij dat zelf wil!

Wij hebben de voor- en nadelen van thuis trouwen voor je op een rijtje gezet:


De voordelen van thuis trouwen

- Je kunt je eigen, zelf uitgezochte spullen erbij betrekken. Niet voor niets heb je ooit dat superleuke vintage bankje ergens op de kop getikt.
Nu kun je ‘m inzetten als trouwbankje!

- Je kunt het precies zo inrichten als jij wil. Niemand die tegen jou zegt dat ze niet werken met een bepaalde meubellijn omdat dat niet bij de locatie past.

- Je hoeft geen rekening te houden met een eindtijd, behalve voor de buren. Het probleem is natuurlijk opgelost als je de buren lekker mee laat feesten! Ga van tevoren wel even na of er een vergunning aangevraagd moet worden.

- Je hebt alles bij de hand! Onverwachts iets nodig waar je niet van tevoren aan hebt gedacht? Geen probleem, jouw ceremoniemeester trekt het zo uit de kast!

- Je kunt er altijd terecht: je hoeft niet bang te zijn dat de locatie al bezet is op ‘jullie’ trouwdatum.

- Je hoeft je niet aan restricties te houden die opgelegd worden door trouwlocaties, denk bijvoorbeeld aan decoratie die niet aan de muren bevestigd mag worden of rijst waar niet mee gestrooid mag worden.

- Je hoeft geen locatiekosten te betalen.

- Je mag werken met leveranciers die jij zelf uitkiest: denk aan een cateraar, een ambtenaar, een DJ of een tentenleverancier voor een slecht-weer-scenario. Bij een trouwlocatie ben je vaak verplicht om samen te werken met een poule van vaste leveranciers.

- Je kunt ruim van tevoren beginnen met de voorbereidingen voor jullie bruiloft en eventuele aanpassingen aan je huis. Maak in de schuur bijvoorbeeld een photobooth! Bij een trouwlocatie ben je afhankelijk van eventuele andere bruidsparen die bijvoorbeeld de dag ervoor nog gebruik maken van de locatie of mag je niet zomaar eventuele extra ruimtes erbij betrekken.


De nadelen van thuis trouwen

- Je moet zelf zoeken naar de juiste en naar betrouwbare leveranciers in de trouwbranche. Een trouwlocatie heeft vaak al veel ervaring met leveranciers en wie je wel (of juist niet) moet hebben.

- Het is meer organisatiewerk. Je moet je echt verdiepen in zaken waar je misschien geen verstand van hebt. Zijn er genoeg stroompunten?
Is er voldoende parkeergelegenheid? Zijn er wel genoeg toiletten voor alle gasten? En zo niet, hoe lossen we dat op?

- Om de reden hierboven hoeft het geheel ook niet per se financieel aantrekkelijker te zijn om thuis te trouwen. Je betaalt geen locatiekosten, maar er zijn wel veel andere extra dingen die geregeld moeten worden.

- Er zal altijd nog wat opruimwerk zijn. Ook al neemt de cateraar al zijn spullen weer mee (denk aan vuil servies en afval), bouwt de DJ zijn set af en staan die mooie bloemen echt nog wel even mooi in huis, er zullen altijd nog vieze of gesneuvelde dingen zijn die de dagen na jullie huwelijk aandacht nodig hebben. Niet handig als je eigenlijk nog even envelopjes wil tellen of cadeaus uit wil pakken voordat jullie op huwelijksreis gaan.
Tip: maak van tevoren afspraken met de ceremoniemeester wie wat doet om teleurstellingen te voorkomen.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jullie kiezen voor de locatie die het beste past bij júllie wensen. Of dat nou thuis is, in een kasteel of op het strand. Maar met deze voor- en nadelen van thuis trouwen ben je alvast een beetje op weg geholpen!

Veel plezier en succes bij het maken van de keuze voor jullie trouwlocatie.

PS. Vergeet ook zeker niet onze onmisbare checklist te bekijken voor het plannen van je huwelijk!

‹ Naar het overzicht